{ "title": "Tırnak Protezi", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-protezi.jpg", "date": "21.01.2024 08:46:56", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tırnak Protezi, var olan bir tırnağın üzerine yapılan işlemdir. Diğer bir adıyla yapay tırnak olarak da bilinir. Protez tırnak son yıllarda özellikle bayanların en çok talep ettikleri konuların başında yer alır. Protez tırnağın tercih edilmesinin en büyük sebepleri arasında görünümünün oldukça estetik ve doğal tırnaktan ayırt edilemeyecek kadar doğal durmasıdır. Protez tırnak hem el hem de ayak tırnakları için uygundur. Protez tırnağın en önemli özelliklerinden biri takma tırnakta olduğu gibi tırnağın dibinden değil sadece ucundan takılıyor olmasıdır. Tırnağın büyümesi dibinden gerçekleştiği için bu sayede protez tırnak, doğal tırnağın büyümesini ve hava almasını engellemez.

Protez Tırnak İçin Uygun Adaylar

Protez kullanımı kadın erkek fark etmeden herkesin tercih edebileceği bir uygulamadır. Özellikle tırnak yeme alışkanlığı olan ve bu problemden kurtulamayan kişiler rahatlıkla protez tırnağı tercih edebilir. Tırnak yapısı çok hassas olan ve sürekli tırnaklarında kırılma, çatlama, kat kat soyulma ve sararma problemleri yaşayanlar mutlaka protez tırnağın rahatlığını denemelidir. Ayrıca protez tırnak kullanımı için illaki bu tür problemlerin yaşanmasına gerek yoktur. Estetik açıdan her zaman bakımlı, kusursuz, şık tırnaklarla sahip olmak isteyenler ve tırnaklarını dilediği boyda uzatmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilebilir. Protez tırnaklar sadece tırnaklarında mantar gibi dermatolojik müdahale gerektiren hastalıkları olan kişilerde uygulanmaz.

Uygulaması ve Uygulama Sonrası

Protez tırnak uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin parmak yapısı ve tırnak şeklidir. Protez tırnak jel sistem ve akrilik sistem olarak iki farklı şekilde uygulanır. Akrilik ve jelin arasındaki tek fark akrilik kendiliğinden donarken jel ise UV ışınları sayesinde donar. Her ikisinde de geri kalan tüm uygulamalar aynıdır. Genelde uygulamalarda jel siste tercih edilir. Takılacak olan ek tırnak istenilen boyda kesilir. Özel yapıştırıcı ile tırnağın üzerine yapıştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ek tırnağın doğal tırnağın uca doru yarı boyuna kadar yerleştirilmesidir. Ek tırnağın hiçbir şekilde tırnak dibine değmemesi gerekir. Tırnak bir sonraki aşama için doğal tırnak seviyesine gelecek şekilde törpülenir. Törpüleme işlemi için kâğıt törpüler tercih edilmelidir. Tırnağın üzerinde bombe kalmamalıdır. Her iki tırnağın da yüksekliği aynı olmalıdır. Daha sonra tırnağın üzerine özel jel sürülerek UV ışınları içeren özel makinelerde tırnağın kuruması beklenir. Bu süre yaklaşık 5-10 saniye arası değişir.

Tırnak kuruma işleminden sonra tekrar törpülenerek gerçek tırnak formuna getirilir. Son aşama olarak tırnak üzerine tırnak etlerine besleyici yağ sürülerek işlem bitirilir. İstenilen renkte ve desende oje tercih edilerek ojeleme işlemi yapılır. Protez tırnakların takma tırnaklardan bir diğer farkı da tercihe göre ojesizde kullanılabilir olmasıdır. Uygulama ortalama olarak 1 saat kadar sürer. Uygulama sonrası sosyal hayata hemen dönülebildiği gibi eller ya da ayaklar istenildiği gibi kullanılabilir. Protez tırnaklar takıldıktan sonra gerçek tırnaklarda olduğu gibi rahatlıkla bilgisayar, daktilo ve araba kullanımı gibi faaliyetler yapılabilir. Protez tırnaklar 3-4 hafta boyunca doğal görünümünü koruyabiliyor. 4 haftalık periyotlarda uzayan gerçek tırnak ile protez tırnak arasındaki boşlukların doldurulması için değiştirilmesi gerekir. Özel eritici sıvı sayesinde protez tırnak gerçek tırnaktan ayrılır. Törpülemeden dolayı gerçek tırnaklarda çok az incelme yaşansa da bu uygulanan rutin bakımlar sayesinde gerçek tırnak belirli bir süreden sonra eski formundan daha çok güçlenir. Tırnakların bu değiştirme işlemleri yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Bu sayede hem gerçek tırnağın bakımı yapılırken hem de tırnakların daha uzun ömürlü kullanılması sağlanır.
" } ] }