{ "title": "Tırnak Kopması", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-kopmasi.JPG", "date": "21.01.2024 11:40:52", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Tırnak Kopması, Tırnaklar yaradılış gereğince parmakların korunmasını sağlayarak parmakların işlevselliğini arttırır. Tırnaklar insan vücudunda deriye bağlı bir vaziyette köklerinden ileriye doğru uzamaktadır. Tırnak kökleri ancak geri dönülmeyecek bir kazaya maruz kalınması halinde ancak koparlar. Tırnak kopması halinde kopan tırnağın yerine zaman içerisinde yeni tırnağın çıktığı gözlemlenmiştir. Ancak tırnak kopmasının gerçekleşmesinin nedenleri bir dış darbeye maruz kalınması halinde tırnak kopması olayı gerçekleşir. Tırnağın bir kaza veya ayakkabı vurması halinde kopması halinde kopan bölgede ciddi anlamda morarma ve ağrılar gözlemlenir. Kimi kişilerde tırnağın bir kaza sonrası, düşmesi veya çekmece ile kapı arasında kalması halinde tırnaklarının koptuğuna şahit olunmuştur. Bu kopma sonrasında oluşan kanama ve şişlikler ciddi anlamda ağrılar oluşturmaktadır.

Tırnak Kopması Getirmiş Olduğu Rahatsızlıklar

Bir kaza veya darbe sonrası tırnak kopmuş ise bu durum ciddi bir durumdur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişi ayak ve el parmaklarını oynatamaz. Tırnağı kopan kimsede ciddi anlamda ağrı ve yanma hissi oluşur. Tırnağın kısmen kopması halinde kopan bölge bir tırnak makası ile güzelce temizlenmelidir. Ancak tırnak kökünden tamamen kopmuş ise böylesi bir durumda tırnağın koptuğu bölge bir iltihaplanmaya karşı kesinlikle dezenfekte edilmelidir. Akabinde oluşacak morluk, şişlik ve kanamaların engellenmesi gerekir. Çünkü tırnak kopma durumu oldukça ciddi bir durumdur. Olası bir tırnak kopması durumunda bölgesel bir iltihaplanma halinde iltihabın yayılması engellenmelidir. Bu iltihap kana karışarak tüm vücuda yayılması halinde kişinin diğer organlarının zarar görerek iltihabın başka organları tahrip etmesine neden olabilir.

Tırnak Kopmasında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnağı kopan bir kimse oldukça sakin olmalıdır. Tırnak kopar kopmaz parmak yirmi dakika kadar soğuk suda tutularak ilk 20 dakikalık süreçte buz tedavisi uygulanmalıdır. Böylelikle kopan tırnağın şişmesi engellenir ve olası bir kanamanın azalması sağlanır. Akabinde eczanelerde Basitrasin adı verilen antibiyotik ilaç sürülerek bir sargı bezi yardımıyla yara güzelce sarılmalıdır. Bu pansuman işlemi yaklaşık olarak 2 haftada bir yapılmalıdır. Ancak pansuman açılırken oksijenli su yardımı ile pansuman yaradan sökül melidir. Kopma sürecinden ilk 3 haftalık süreç çok önemlidir. Bu dönemde kesinlikle ama kesinlikle gezerken bir yere çarpmaya dikkat edilmelidir. Uygulanan bu tedavi yöntemi yardımı ile el tırnakları 3-6 aylık zaman aralığında ve ayak tırnaklarının ise 6-8 aylık zaman aralığında tekrardan uzayacağı gözlenecektir. Bu hususla kişinin tırnağı kopmuş ise uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Şayet durum çok ciddi ve ağrılar dayanılmaz düzeyde ise konu Uzman hekime bildirilerek doktorun vereceği tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.
" } ] }