{ "title": "Tırnak Kesme Sünneti", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-kesme-sunneti.jpg", "date": "18.01.2024 23:37:22", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Tırnak kesme sünneti, tırnak, canlı vücudun mühim olan aletlerinden biridir. Yaratılış hikmetlerinde tırnakların kendine has görevleri bulunmaktadır. Zira tırnaklar olmadan vücudu kaşımak oldukça güçtür. Tırnakların temizliği ve uzadıklarında kesilmesi birçok hadis ve peygamberlerin dilinde yer almış, uygulanması gerekli olduğu sık sık belirtilmiştir. Özellikle cünüp olma durumunda, vücudun her yerine ulaşması gereken su, tırnak aralarındaki kir ve pislik nedeni ile ulaşamaz. Kişi bu durumda cünupluktan kurtulamaz. Dolayısı ile tırnak temizliğinde titizlik son derece önemlidir.

Sünnet; Hz. Muhhammed (S. A. V)'in, Müslümanlara herhangi bir konuda söylemiş olduğu söz, koyduğu kural ve gösterdiği yol anlamına gelir. Kısaca, onun yaptıkları ve bizim de yapmamızı istediği davranışlara sünnet denir. Bir Hadis-i Şerif'te; \"Ahir zamanda unutulmuş bir sünnetimi hatırlatana yüz şehit sevabı verilir. \" (İbni Mace) denilmektedir. Peygamberimiz, birçok şey gibi tırnak kesme hususunda da biz Müslümanlara örnek olmaktadır. Belli bir günü ve zamanı yoktur. Eskilerden beri tırnak kesmenin gece günah olduğu söylenmektedir. Bu tamamen batıl inançtan ibarettir. Eskiden elektrikler olmadığından, kesilen tırnak etrafa sıçrayabilir ve karanlıkta görülemez diye söylenmiştir. Cuma günleri, gusül abdesti almak, koku sürünmek, temiz ve yeni kıyafetler giyinmek gibi saç ve tırnak kesmekte sünnetler arasındadır. Cuma günü, Müslümanların bayramı olarak bilinir. Çünkü, o gün farz olan cuma namazı vardır. Cuma günü tırnak kesmenin şifa olduğu ve kişiyi bir hafta belalardan emin kıldığı hadislerde söylenmektedir.

Tırnak kesme sünnetinin; peygamber efendimiz dışarıda tırnağını keserken Yahudu bir çocuğun: \"Babam gibi kesiyorsun. \" demesiyle başladığını bir kitapta okumuştum. Peygamberimiz, Müslümanları Yahudilere benzemekten kaçınmalarını emretmiştir. Bunun üzerine efendimiz (S. A. V) tırnaklarını sırayla değil karışık kesmeye başlamış bize de öyle kesmemizi söylemiştir.

Tırnak kesme sünneti şekli

Ayaklardan önce el tırnaklarını kesmenin müstehab olduğu söylenir. Yani önce el parmak tırnaklarından başlanmalı. İlk olarak; sağ elin şehadet parmağından başlayıp, orta parmak, yüzük parmağı, serçe parmak ve son olarak baş parmakla bitirilir. Sol el içinde aynı sıraya göre tırnak kesme devam edilir. Ayaklarda ise; sağ ayak serçe parmağından başlanır ve başparmakta son bulur. Sol ayakta tam tersi serçe parmakla başlanıp serçe parmakla bitirilir.
" } ] }