{ "title": "Tırnak Hastalıkları", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 13:35:53", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Tırnak Hastalıkları, tırnağın en önemli fonksiyonu savunma mekanizmasıdır. Kişilerde tırnak problemleri oldukça sık görülmektedir. Bu hastalıklar travma sonrasında, ilaçların yan tesirleri, sedef, egzama ve birtakım cilt bakımı ürünleri de sebep olabilir. Bakteri enfeksiyonlarının yanı sıra mantar enfeksiyonları da en sık görülen nedenleri arasındadır.

Tırnakta Yatay Çizgiler (Beau Çizgileri), çoğunlukla hastalığın sebebi travmadır. Tırnak yatağındaki büyümenin durması ve çizgilerin oluşmasına yol açar. Beslenme bozuklukları ve yüksek ateş sonucunda alınan ilaçlardan kaynaklı da olabilir.

Çomak Parmak (Clubbing), hastalarda tırnağın uç kısmındaki yumuşak dokuda büyüme, tırnak eğiminde artma, hastalarda morarma ve fibrovasküler yapının gelişimine bağlı olarak kolayca oynatılabilen tırnak yapısını oluşturur. Akciğer hastalıkları, sarkoidoz, karaciğer hastalıkları, beslenme yetersizliği, sindirim sistemi hastalıkları ve tiroit hastalıkları çomak parmak hastalığına neden olan sebepler arasındadır.

Kaşık Tırnak (Koilonychia), bu hastalıkta tırnak konkav şeklini alır. Bu şekil genellikle bir kaşığa da benzetilir. Tırnağın incelmesine neden olan sebepler vardır. İleri yaşlarda görülen formu tedavisi olmayan şekildedir. Hastalığın nedenleri doğumsal, dermatolojik, mesleki olarak ve enfeksiyonlara bağlı olarak görülür.

Kerpeten Tırnak (Pincer), konveksitesini fazlasıyla artıran tırnak kendi içine döner ve rulo halini alır. Genellikle bu hastalıkta tırnak kenarları daralmış tırnak yatağına batar. Beta bloker ilaçlar, dar ayakkabı, mantar enfeksiyonu, yumuşak doku tümörleri, sedef hastalığı da kerpeten tırnak hastalığına yol açabilir.

Splinter Tırnak, tırnak yatağında kıymık batmış gibi 2-3 mm uzunlamasına kanamalardır. Romatizmal eklem iltihabında, hipertansiyonlu hastalarda, mitral kapak darlığı olan hastalarda, kolajen ve damarsal hastalıklarda, raynould hastalığında ve antifosfolipit sendromu da bu hastalığa yol açar.

Raket Tırnak (Brachyonychia), elimizde bulunan baş parmaktaki en uç kemiği (Distal falanks) normale göre daha kısa ve daha geniştir. Bu nedenle tırnak yatağı gereğinden kısadır. Çoğunlukla bir hastalıkla ilgili değildir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bir hastalıktır.

Habit Tık Deformitesi ve Onikofaji-Onikotillomi, genellikle psikolojik olarak görülen bu hastalık onikotillomi tırnak koparma ve onikofaji tırnak yeme hastalığı olarak da adlandırılır. Tırnak dibindeki deriyi koparmak, tırnak ısırmak da buna sebep olur. Tırnak yatağında tekrarlanan travmalar sonucu çok sayıda yatay oluk denilen çizgiler oluşur.

Trakionişi, tırnak yüzeyinde pürüz ve ince pullanma olur. 20 parmakta da görülürse yirmi tırnak distrofisi adını alır. Alopesi areata, atopik dermatit, psoriasis ve liken planus en sık görülen hastalık sebepleridir.

Onikogrifozis, tırnağın dış kısımları içe dönük veya dışa doğru, kalın, sert yapılı tırnak hastalığıdır. Bu nedenle pençe tırnak adını alır. Bu tür tırnaklar boynuz veya gaga şeklinde olabilir.

Onikolizis, tırnak yatağından tırnağın ayrılması hastalığıdır. Tiroit hastalıkları, mantar, sedef ve kontakt dermatit hastalıklarından kaynaklı görülür.

Onikoreksis, Kolay kırılan tırnak katmanlarında ayrılma görülür. Vitamin eksiklikleri, aşırı suya maruz kalma ve travmaya bağlı olarak da görülebilen bir hastalıktır.
" } ] }