{ "title": "Tırnak Batması", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-batmasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:45:36", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Tırnak batması, bebeklikten yaşlılığa kadar her yaş grubunda olabilen, fakat daha çok ergenlik döneminde rastlanan bir rahatsızlıktır. Sert tırnağın yumuşak deriyi sıkıştırarak o bölgede hasar oluşturması ve bunun sonucu olarak da o bölgede iltihaplı enfeksiyon veya yara oluşumu tırnak batması olarak adlandırılır. Bayanlara oranla erkeklerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle ayak baş parmağında görülmektedir. En önemli belirtileri tırnakta şişkinlik, ağrı, acı, kızarıklık olabilir. O kadar çok acı veren bir hastalıktır ki, hastalar genellikle çorap ve ayakkabı giyemeyecek hale gelirler. Eğer enfeksiyon ilerlemişse tırnakta iltihap akması ve kötü koku oluşumu da görülür.

Tırnak Batmasının Sebepleri Nelerdir?
Tırnak Batmasının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak batmasına göre doktor değerlendirmesi ile cerrahi işlem yapılmayacağına karar verilir. Genellikle kronik hale gelen ve bir türlü geçmeyen batıklar için operasyon tercih edilmektedir. Bu yüzden tedavi yöntemleri basit tırnak batığı ve ileri derecede tırnak batığı olarak ayrılır ve buna göre tedavi başlatılır.

Basit tırnak batması: bu durumda genellikle batan tırnak ucu çok az kesilir ve tırnağın altına pamuk konulur. Buradaki amaç tırnak ile et arasında mesafe bırakarak batık oluşumunu engellemektir. Bu pamuk parçası her gün mutlaka değiştirilmelidir. Tırnak uzadıkça oval kesim değil düz şekilde kesmeye özen gösterilmelidir. Daha rahat ayakkabılar hatta mümkünse tedavi sonlanana kadar terlik giyilmelidir. Enfeksiyon oluşmuş bir batık ise doktorun tavsiye ettiği merhem ve antibiyotik ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

İleri derecede tırnak batması: Pamuk koyarak ve ilaç kullanarak tedavi edilemeyecek durumda olan tırnak batmalarına cerrahi müdahale gerekmektedir. Önce röntgen film çekilir ve doktor gerekli incelemelerini yapar. Lokal anestezi yöntemiyle yapılır ve ameliyat edilecek olan tırnak iğne yapılarak uyuşturulur. Bu işlemde amaç, batan tırnağın kökünü kazarak kesmek ve batık oluşan enfeksiyonlu dokuyu keserek almaktır. İşlem sonrasında batık oluşturan tırnak tarafı güzelce törpülenmeli ve bir daha batık oluşturmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Operasyon sonrasında yara düzenli olarak kontrol edilir ve pansuman yapılır. Antibiyotik ilaç kullanımı ile de iltihap kurutulabilir. Doktor tarafından yapılırsa çok daha etkili olan bu yöntemi hastalar evde denediklerinde daha kötü batık oluşumuna sebep olabilirler. Bu nedenle batık oluştuğunu fark ettiğiniz zaman vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
" } ] }