{ "title": "Tırnak Batması Ameliyatı", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/tirnak-batmasi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 16:19:56", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Tırnak batması ameliyatı, sert tırnağın narin dokuyu sıkıştırması ve tahriş etmesi neticesi meydana gelen iltihaplanma ve müzmin yaraya cerrahi müdahaleye verilen isimdir. Tırnaklarda batma genelde ayaklarda ve baş parmakta görülmektedir.

Tırnak batması başlar başlamaz hiç tek biçimde geçer diye beklemeyin. Daha kötüye gidip inflamasyon kapıp şişmesine neden olabilirsiniz. Onun amaçlı en başta doktora gidin. Sakın geçer umudu ile doktora gitmemezlik etmeyin, yoksa bir ay süresince acısını çeker sonuçta yine doktora gidersiniz. Ama siz sakın çekmeyin doğrudan doktora gidin.

Tırnak batması ameliyatı nasıl yapılır?

Tedavi bakımından tırnak batmasını 2 kısma ayırıyoruz.
Her tırnak batması halinde tırnak çekilmez. Hafif batma halinde tırnağın batan bölümünün altına tek pamuk parçası koymak ve bunu gündelik değiştirmek uygundur. Böylelikle tırnak ile cilt içinde tek tampon meydan oluşturup tırnağın ete batmadan buradan büyümesi sağlanır. Tırnak büyüyünce kavisli değil düz biçimde kesilir. Parmağı sıkıştırmayan kapsamlı ayakkabı ya da ucu açık ayakkabı giymek gereklidir. Bu sırada batma nedeniyle irin varsa antibiyotikler (Oral ya da merhem) kullanılabilir. İlerlemiş olaylarda ise tırnağın çekilmesi, normal olmayan şişmiş dokunun alınması ve tırnak kökünün kazınması biçiminde yapılan bir işlemdir. Bunun amaçlı zaman zaman tırnağın yarısı zaman zamanda tamamı çekilir. Tırnak çekimi sonrasında benzer yerden batmayı önlemek üzere tırnak kökünün batan yönü tahrip edilir. Bu hedefle aletle tırnak kök kısmının kazınması, tırnak köküne fenol uygulaması, gümüş nitrat sürülmesi ya da elektrokoter ile tahrip, kullanılan yöntemlerdir. Bazen hastalar kendileri tırnaklarının kenarlarını keserek bu hali düzeltmeye çalışıyorlar. Ama bu mücadele genelde tam aksine fazla batmaya neden olur.

Tırnak çekimi ağrılı bir işlem midir?

İşlem amaçlı tırnak yatağı uyuşturulur, böylelikle çekim esnasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp düzeyinin yukarısına yükseltmek, zaman zaman pansuman bazen de soğuk uygulamak yararlı olur. Tırnak batması iltihaplı ve kişide şeker rahatsızlığı benzeri immün sistemine etki eden hastalıklar mevcutsa antibiyotik kullanılır. İşlem sonrasında parmağı sıkıştırmayan ayakkabı giymek ağrı oluşmasını önler. Şayet pansumanı geçip dışarı akan kanama ya da kuvvetli ağrı olursa tekrar doktorunuza görünmekte fayda bulunur. Yara iyileştikten sonra düzelme olmazsa ortopedi ve cildiye hekimleriyle ile konsültasyon yapılıp ek rahatsızlık olup meydana gelmediği araştırılır. İlk 1-2 gün parmağa ağırlık vermeden yürünebilir. İleri ki zamanlarda parmağı sıkıştırmayan ve ucu açık ayakkabı giyilebilir. 2-3 gün yarayı ıslatmamak, ıslanırsa anında pansumanı değiştirmek gereklidir.

Tırnak batmasından ne türlü korunabiliriz?

Tırnağı düzgün (Düz kesim ve törpüleme) kesmek gereklidir. Dar ya da çok fazla bol ayakkabı giymemek gereklidir. Ayakta dokunma sorunu varsa düzeltilmelidir. Tırnak mantarı varsa iyileştirilmesi gereklidir.
" } ] }