{ "title": "Katır Tırnağı", "image": "https://www.tirnak.gen.tr/images/katir-tirnagi.jpg", "date": "21.01.2024 23:49:19", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Katır tırnağı, Baklagiller familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür. Cinsinin tek örneğidir. Katır tırnağı 2-5 metre boyuna kadar ulaşan bir gövdeye sahiptir. Kalın ve etli, gri yeşil renkte sürgünleri olan katır tırnağı bitkisi fotosentez olayını yeşil sürgünlerinde yapar. İç yapraklarında herhangi bir işlevsellik olmaz. Çiçekleri ilkbahar ve yaz mevsiminde gelişir. Rengi sarı çiçekleri hoş kokulu yoğun bir koku yayar. Yaz mevsimi sonunda siyah legümenler olgunlaşır ve açılarak içerisindeki tohumları etrafa saçarak bitkiden ayrılırlar.

Katır tırnağı botanik bir bitkidir. Yetiştiği ülkeler arasında Türkiye, Suriye, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'da vardır. Yaprakları bütün yıl yeşil kalan bu bitki bakla şeklinde meyveler yani legümenler verir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişir. Güneşi ve ışığı seven bu bitki yetişeceği toprak konusunda çok da seçici değildir. Kuraklık, susuzluk ve dona karşı duyarlı değildir, etkilenmez. Özellikle yetiştiği yerler deniz kenarları ve sıcak duvar dipleridir.

Katır tırnağı bitkisinin faydaları nelerdir?
Katır tırnağı bitkisinin, kullanım şekli kaynatılarak hazırlanan ve içerisine bal eklenerek tatlandırılan çaylardır. Günde en az üç defa 1 çay bardağı şeklinde içilmelidir.

Diğer kullanım alanları; çiçeklerin birleşmesinde spartein, skoparin ve sitisin bulunur. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir. Büyük geniş bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Yapısı itibarı ile tohumlarını etrafına saçarak attığından her yıl genişleyerek ve büyüyerek yayılırlar. Bitkinin bütünü çiçek ve tohumlar zehirlidir. Özellikle belirtmek istediğim bir konuda dediğimiz oranlardan fazla tüketildiğinde zehirlenme riski yapmasıdır. Çok fazla tüketilmemesi gerekir.
" } ] }